2022. április 13., szerda

2022. április 10. Győr: támogatás autistáknak és író-olvasó találkozó

Győrben jártunk 2022. április 10-én, ahol egy író-olvasó találkozón való részvétel mellett harmadik alkalommal vittünk adományt az Autista Otthon Alapítványnak.

A 200 ezer forintos adományt Dr. Zakár Andrásné intézményvezető vette át, aki megköszönte, hogy segítségünkkel további lehetőséget kapott a járvány kitörése óta különösen nehéz helyzetbe került mindszentpusztai lakóotthon.

Elmondta, hogy a lakóotthonuk az országban elsőként épült fel jótékony pénzadományokból négy év alatt, és 2007. márciusában nyitotta meg kapuit. Állami feladatot vállal át, ápoló-gondozó célú lakóotthonként, elsősorban felnőtt autisták ellátására specializálódva. Gondozottjaik között a nem beszélő autistától a nagyon jó képességű autistáig szinte minden fogyatékossági szint megtalálható. Kis farmot is működtetnek növénytermesztéssel, háziállattartással.

Beszámolt arról is, hogy évről-évre nehezebb a működésükhöz szükséges források előteremtése. A COVID-pandémia miatt csaknem teljesen megszűnt az adományozók támogatása. Az állami normatív támogatás ugyanakkor egyre szűkösebb, a pályázati lehetőségek pedig jelentősen csökkentek. A lakóotthon anyagi gondokkal küzd, miközben nem létezik felnőtt autisták számára állami ellátás, sem nappali sem bentlakásos.

„Korábban sok fejlesztő program is színesítette a gondozásunkra bízott fiatalok hétköznapjait, mint zeneterápia, lovaglás, kirándulások. Ezek mára teljesen eltűntek, mert nincs rá pénz” - mesélte az intézményvezető. Pár éve egy uniós pályázat keretében jött létre a kézműves házuk, ahol 13 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak. Vesszőfonás és rongyszőnyeg készítés a fő tevékenységük.

A Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány székhelye: 9098 Mezőörs, Ady Endre út 3. Bankszámlaszáma: Duna Takarék Bank Zrt. 58600300-11159373-00000000

 

Az író-olvasó találkozóról:

A győri író-olvasó találkozónak Dörnyei Katalin legújabb, Az istentudás útján - A szenvedés feloldása című könyvének bemutatása volt az apropója. Bodrogi Katalin, alapítványunk kuratóriumának tagja szervezte. Érkeztek érdeklődők, az ország több településéről is. Az esemény része volt a kötetlen beszélgetés mellett egy kisfilm levetítése, és egy közös meditáció is.

Török Tünde

 

Adományozás

Előadás1

Előadás2

Előadás3