2018. május 6., vasárnap

A 2018. április 22-én megtartott, "VISSZA ÉDENBE" című ingyenes konferenciáról készült cikk


Parádés rendezvény a természet védelméértAmit csak nyújthat egy nap kicsiknek-nagyoknak, azt megtette a „Vissza az édenbe” című rendezvény a közelmúltban, a győri Generációk Házában. Gyerekek vallottak rajzban arról, milyennek képzelik a Földet, volt kézműves foglalkozás, facsemete osztás, Kajárpéci Vizirevű, és hasznos, érdekes dolgokról adtak számot olyan előadók, akiknek üzenet az életük.Az ország több településéről érkeztek résztvevők az ingyenes győri rendezvényre, amit a Föld Napja és az Emberi Értékek Világnapja alkalmából szervezett az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány április 22-én. Bodrogi Katalin főszervező elmondta, 127 gyermek nyújtott be rajzot, játékot, prózát az esemény apropóján korábban meghirdetett művészeti pályázatra, amelyeket kiállításon mutatták be a közönségnek. Minden pályázó nyert egy juharfa csemetét a Kaeg Zrt. jóvoltából, amit otthon elültethetett. A délelőtt gyerekeké és a családoké volt, míg délután izgalmas előadásokon vehettek részt az érdeklődők.Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi docens előadása egyebek közt a közösségeket megtartó szokásokról, a természet adta orvoslásról szólt. Dr. Dőry István családja életvitelén keresztül mutatta be, hogyan lehet igazán energiatakarékosan, fenntartható módon élni a házi készítésű napkollektortól kezdve az esővíz hasznosításon át a saját szennyvízkezelő nádas létesítéséig.

Aki talán a legjobban lázba hozta a hallgatóságot, az Kökény Attila, az év közönségdíjas Agrárembere volt. Grafikusból és informatikusból lett, a betegsége okán, a biogazdálkodáson belül is alternatívának számító, talajmegújító mezőgazdász, aki mára a szántás nélküli talajművelés zászlóvivőjévé, és oktatójává vált. Előadása hasznos tanácsokkal szolgált a hobbikertészeknek, a kertészeti- és a szántóföldi gazdálkodóknak egyaránt.

Váczi Vincent tájépítész, a fenntartható közlekedéssel gyakran foglalkozó újságíró gitározott, énekelt is a rendezvényen, majd rövid előadást tartott arról, melyek is az alapvető emberi értékek, és miért kell ezek szerint élni, megóvva ezzel a Földet is.Fórum zárta az előadásokat, amit követően a rendezvény méltó befejezésének bizonyult a Kajárpéci Vizirevű kacagtatva természetvédelemre oktató darabja, a Dzsungel könnye - avagy többet ésszel, mint láncfűrésszel!Török Tünde újságíró

Megnyitó

Foglalkozás

Rajzok1

Rajzok2

Rajzok3

Éneklés