2010. szeptember 22., szerda

A Dalai Láma az alapvető emberi értékek oktatásáról

Személyes tanácsokat kaptunk a Dalai Lámától

A Dalai Láma az alapvető emberi értékek oktatásáról

Őszentsége, a Nobel-békedíjas XIV. Dalai Láma szeptemberben néhány napra Magyarországra érkezett az Országgyűlés Magyar–Tibeti Baráti Társasága és a Lehet Más a Politika (LMP) meghívására.
Szeptember 20-án az Országház Felsőházi üléstermében találkozott a tibeti baráti társasággal és más érdeklődőkkel, amely eseményen részt vett Lakatosné Dörnyei Katalin az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány alapítója is.

A tibeti vezető a képviselőkhöz és a vendégekhez intézett beszédében egyebek közt szólt arról, hogy felül kell kerekedni a vallási nézeteltéréseken, hiszen sok azonosság van bennük, és mindegyik révén fejlődhet az emberiség. Többször említést tett az alapvető emberi értékek fontosságáról, valamint beszélt arról, hogy több vallás is hirdeti ezeket az értékeket. Fontos a sokfajta hagyomány, vallás megőrzése, mert ahogy egy virágoskert sem lehet elég pompás egyféle virággal teleültetve, a világ is sokkal szegényebb lenne a sokféle hagyomány, vallás nélkül.

A Dalai Láma szerint az elmúlt évszázad a háborúké, vérontásoké volt, ami nem hozott megoldást az emberiség gondjaira. Ezért ez az évszázad a párbeszédé kell, hogy legyen, hiszen sok problémát meg lehet oldani megfelelő dialógussal.


Az előadást követően kérdéseket lehetett feltenni őszentségének. Lakatosné Dörnyei Katalin azt kérdezte a Dalai Lámától, tud-e arról, hogy már Magyarországon is működik egy alapítvány, aminek a fő célja az alapvető emberi értékek - az igazság, a béke, a szeretet, az erkölcs és az erőszak nélküliség – oktatásának meghonosítása a magyar nevelési-oktatási rendszerbe, követve az Indiában élő Sathya Sai Baba hasonló programját.

A Dalai Láma válaszul a következő útmutatást adta:

Rengeteg kutatómunkára van még szükség ezen a területen. Arról általános egyetértés kezd kialakulni a világban, hogy a jelenlegi modern oktatási rendszer nem kielégítő, nem tud arról gondoskodni, hogy a gyerekek, az emberek megszerethessék a belső énjüket. Az oktatási szakemberek és a tudósok is elismerik már, hogy a mai oktatási rendszerek alapvetően a materiális javakra helyezik a hangsúlyt, ezért rendkívül fontos lenne, hogy nagyobb szerepet kapjon a belső békére való oktatás, ami az egészség megőrzése szempontjából is nagy jelentőséggel bír.
Ezt a belső békét nem lehet megvásárolni, nem lehet gépekkel vagy eszközökkel előállítani. Ennek a békének az eléréséhez nem elsősorban vallásos hitre, hanem sokkal inkább a nevelésre kell támaszkodni. Azt azonban, hogy milyen oktatási-nevelési rendszerre van szükség egy országban, mindig kutatásokkal kell kideríteni. Próbára kell tenni többféle módszert, és kísérletezni kell. Úgy kell kutatómunkát folytatni, hogy először két-három iskolába kell bevezetni bizonyos eljárásokat, majd ha azok 5-10 év múlva valódi eredményt hoznak, akkor szabad még több iskolába alkalmazni azokat. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindennek az alapját a gyakorlati kipróbálás kell, hogy jelentse.”

A tibeti vezető magyarországi látogatása során más tanításokat is adott, amelyekben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a harag, a gyűlölet és a félelem olyan emberi érzelmek, amelyek fizikailag felemésztik az embert és betegségeket okozhatnak. A belső béke pedig nem csak a buddhizmus, hanem az istenhit erejével, más vallások útján is elérhető. Ha az embereknek megvan a belső békéjük, azzal a világbékét is meg lehet teremteni.

- tt - (Török Tünde)
 
Fonyódi csapatunk a Parlamentben: Lakatosné Dörnyei Katalin (alapító), Kozma B. Erzsébet, Török Tünde (újságíró),
   

2 megjegyzés:


  1. Kedves Tünde.
    Egy marketing gurutól hallottam, hogy az emberek két perc alatt döntenek, hogy maradnak-e egy honlapon, vagy nem.A HÁTTÉRKÉP TASZÍT .Csak azért olvastam bele, mert SAI BABA VONZ....
    Jó a blog és szívesen meg is osztanám, ha nem lenne ez a csúf háttér, ami olyan, mintha csupa vérpacni volna....kissé már viszolygó...talán ezért nem VONZÓ sok ember számára.

    Fogadd építő kritikámat,Hidd el sikeresebb leszel, ha lecseréled és legközelebb megosztom
    Szeretettel:https://www.facebook.com/kocsisnemarcsi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kocsisné Marcsi!

    Nekem egyáltalán nem volt taszító a háttér,fel sem tűnt semmi ilyesmi amit ön írt,szerintem mindenki magából indul ki ezzel kapcsolatban,a saját gondolatait látja bele egy képbe vagy színbe,nekem inkább a szeretet jut eszembe a pirosas szinekről. De a vérrel se lenne semmi bajom,hiszen az egészséges emberi vér maga az élet,az emberi szervezet müködésének elengedhetetlen anyaga...

    VálaszTörlés