2015. december 31., csütörtök

A Védák és az Alapvető Emberi Értékek kapcsolata



Rudram 11 gyertya és Shiva lingam
Rudram 11 gyertya és Shiva lingam

Alapítványunk nagy részt vállalt abban, hogy a Veda Union szervezet megtarthassa hazánkban is a "RUDRAM 11" elnevezésű rendezvényét, úgy ahogy Európa többi országában. Erre a rendezvényre 2015. szeptember 26-27-én Piliscsabán került sor. A rendezvény fő célja az volt, hogy a Világ Békéért énekeljünk (imádkozzunk) közösen. Európa több országából (Magyarország, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Cseh Köztársaság, Németország, Svájc, Spanyolország, Franciaország) érkeztek hozzánk e cél megvalósítása érdekében részvevők, akik velünk énekelték a Védákat.


Az eseményre meghívott vendégeink:

  • Az indiai származású Mrs. Veena Patel és férje, akik Angliából érkeztek. Mrs. Veena Patel a Sai Paduka Puja-t, azaz a Sai Papucs Szertartást végezte. Az Ő elhivatottsága, hogy ezt a szertartást megtartsa a világon, így Magyarország már a 33-ik ország volt, ahova eljutott. Mrs. Veena Patel megosztja Sathya Sai Baba áldását minden résztvevővel, a családjaikkal, a fogadó országokkal, az emberiséggel. Az összes ott levő ember részesül a sugárzó, határtalan szeretetből és a könyörületes kegyelemből. A Paduka megtisztítja az ott levőket és a legnagyobb áldást adományozza mindenkinek.

Mrs. Veena Patel
Mrs. Veena Patel

Paduka pooja
Paduka pooja

Ezüst Paduka (papucs)
Ezüst Paduka (papucs)
Jelképes ajándékok a részvevőknek Mrs. Veena Pateltől
Jelképes ajándékok a részvevőknek Mrs. Veena Pateltől

Paduka áldás
Paduka áldás
  
  • Másik meghívott vendégünk, a szintén indiai származású, Dr. Sekhar Bodduppalli,  az Egyesült Államokból érkezett, aki elkötelezett híve a Védáknak és spirituális tanításokban is részesített minket. Ő már régóta énekli és tanítja a Védákat és több olyan rendezvényt is szervezett a világban, ahol a Védákat éneklik.
Dr. Sekhar Bodduppalli
Dr. Sekhar Bodduppalli
Dr. Sekhar Bodduppalli előadása
Dr. Sekhar Bodduppalli előadása
Alapítványunk minden olyan „megmozdulást”, szervezetet támogat a lehetőségeinkhez mérten, akik a békéért, és az erőszak nélküliségért szerveződtek. Ez a rendezvény nemcsak a Védák énekléséről szólt, hanem csodálatos és lélekemelő tanításokat is hallhattunk a rendezvény másnapján. Felemelő érzés volt olyan jó emberek társaságában lenni, akik saját költségükre járják Európa országait azért, mert hisznek abban, hogy a világ béke megvalósul,és ezért hajlandók bármit megtenni.

Szeretném most bemutatni néhány szóval a Veda Union szervezetet, azért, hogy a magyar emberek is tudjanak róluk, és ha szeretnének, akkor csatlakozhassanak a magyarországi csoportjukhoz:

A Veda Union egységes, származástól, nyelvi és vallási eltérésektől független szervezet. A Veda Union célja, egyesíteni az összes európai Védákat éneklő csoportot, hogy spirituális szinten, elősegítse az egységet, a szeretetet és a békét a Védák tanításainak zengetésével. A Veda Union fő szervezői: Vojko Kercan (Szlovénia) és Branimir Gonan (Horvátország). Ők azért találkoztak egymással, hogy létrehozzák a Veda Union szervezetet Európában, hogy mindenki részesülhessen abban az áldásban, hogy megismerhesse, hallgathassa és énekelhesse a Védákat. Ők és csoportjaik is részt vettek ezen a magyarországi rendezvényen.

Dr. Sekhar Bodduppalli, Vojko Kercan, Branimir Gonan

Dr. Sekhar Bodduppalli, Vojko Kercan, Branimir Gonan


A Védák mai formájukban négy fő részből (gyűjteményből, szamhitá) állnak

A Rigvéda szamhitá himnuszokat, a Jadzsurvéda áldozóigéket, a Számavéda ősi dallamokat, míg az Atharvavéda főként varázsigéket foglal magában. Legősibb közülük az 1028 himnuszból álló Rigvéda.

Védák
Védák
A Védák részei
A Védák részei
A Védikus irodalom az indiai dicsőséges spirituális kultúra alapját képezi. India bölcsei meditatív erejüknek köszönhetően megismerték a Védák formájában a mindentudás lényegét és eljuttatták az utókor számára. A Védikus irodalom tartalmazza a tudás minden formáját, kezdve a tudománytól, asztrológiától, logikától, matematikától, nyelvtantól az Önmegismerés végső tudásáig. 

A Védikus eszmeiség a különféle természeti erők, növény- és állatvilág imádatával és dicsőítésével kezdődött, melyek az Istenség megnyilvánulásai, hogy kinyilvánításra kerüljön az Istenséggel való egység, mely a Védikus irodalom fő lényegét alkotja. A himnuszok és imák az istenekhez szólnak, többek között az ősi Áditjákhoz (Varunához, Mitrához és Arjamanhoz), Agnihoz, Indrához, a Mennyhez és a Földhöz, a Naphoz, a Szélhez s még számos Istenhez. 

Mi ez alkalommal Shiva, Rudra aspektusához imádkozunk, kérjük óvását (Namakam) és áldását (Chamakam), az egész világ részére! Ezek a Védikus himnuszok kiterjednek az Istenhez szóló imáktól, a világi gazdagság, a spirituális emelkedettség és az Istenséggel való egység eksztatikus kinyilatkoztatásáig. 
Shiva lingam
Shiva lingam
Az éneklésük, de még maga a hallgatásuk is nagy anyagi és spirituális előnyöket biztosítanak és az elmét békével és derűvel ruházzák fel. Határokhoz nem köthetők. 

A Rudram 11 éneklése közben
A Rudram 11 éneklése közben

Dr. Sekhar Bodduppalli bhajanokat énekel
Dr. Sekhar Bodduppalli bhajanokat énekel
Bhajan éneklés
Bhajan éneklés


RUDRAM 11 - Az európai Véda éneklés magyarországi állomása

A Sri Rudram himnusz folyamatos 11-szeri kántálásával és mellé a Chamakam megfelelő versszakainak zengetésével, 11 különböző helyen énekeljünk Európa szerte a Világ Békéért. Ennek a negyedik helyszíne Magyarország volt. 
Oltár
Oltár
  
„Legyen Béke és Boldogság Minden Világban!”
„Samastah Lokah Sukhino Bhavantu.”


Arathi (tűzszertartás)
Arathi (tűzszertartás)