2022. december 9., péntek

Idén is támogattuk a Borostyánvirág Anyaotthont Kaposváron

 Immáron 2016 óta rendszeresen támogatjuk a kaposvári Borostyánvirág Anyaotthont, és ezt a jó szokásunkat idén is megtartottuk. Bíró Dániel Intézményvezető most 200.000.-Ft pénzadományt vett át tőlünk, mely során elmondta nekünk, hogy milyen újabb nehézségekkel és kihívásokkal kell megküzdeniük a rezsiválság okozta helyzetben.

A költségeik nekik is nagyon megemelkedtek, a fűtésszámláik havi 50.e.-Ft-ról 180.e-Ft-ra, míg a villanyszámláik 50.000.-Ft-ról 150.000.-Ft-ra nőttek. Ezen felül nagy problémát okoz náluk is az élelmiszerek árának is a nagyfokú emelkedése, amit tovább tetéz, hogy egyszerre pl. lisztből is csak 2.kg.-ot tudnak vásárolni! ( Tesco)

De az üzemanyagárak is nagy terheket rónak rájuk, mivel rájuk nem volt érvényes az egységes 480.-Ft-os üzemanyag ár stop, ugyanis a járművük nem magánszemély hanem az alapítvány nevén, üzemeltetésében van, amire ugye nem vonatkozott a kedvezményes üzemanyagár.

Első lépésként rögtön el kellett küldenie több munkatársat, már csak 5 dolgozóval az előző évi 7 fő helyett látják el a napi feladatokat 0-24 órában. Ezen felül a megnövekedett rezsiköltségek miatt a kaposvári adományboltjukat is be kellett zárniuk. Tudomása van arról is, hogy ebben a nehéz időszakban országosan 10 szociális intézmény zárt be, akik szintén nem tudták fizetni a megemelkedett működési kiadásokat. Ők szerencsés helyzetben vannak, mert az épület szigetelése viszonylag korszerű, a fűtése pedig falifűtés, mivel a radiátorok a kisgyermekeknek nem biztonságosak. A régi nem korszerű épületek esetében még durvább a helyzet tud olyan intézményről akiknek a havi fűtésszámlájuk havi 3 millió Ft-ról 24 millió Ft-ra emelkedett! A gazdálkodó szervezetek, más intézmények nem a lakossági áron kapják a gázt, hanem külön kell szerződniük helyi gázszolgáltatókkal.

A fentiek ellenére folyamatosan kereste a megoldásokat leginkább pályázatokkal, amik közül el is nyert a fűtésrendszer korszerűsítésére vonatkozó vissza nem térítendő támogatást, (3 mill. Ft) amitől reméli, hogy még kevesebb gázzal lehet majd megoldani az intézmény 500m2-es területének felfűtését. Jelenleg 12 család és 40 fő anyuka és gyermeke tartózkodik a 14 szobából álló intézményi területen, de egy anyuka már bármelyik pillanatban szülhet, így nemsokára 41.-en lesznek az előírt maximum 40 személy helyett.

Így most még nagyobb segítséget jelentenek a tárgyi és a pénzbeli adományok, amelyek nélkül szinte megoldhatatlan lenne a fennmaradásuk. Az Önkormányzat ingyen biztosítja számukra az épületet, és 490.000.-Ft évi egyszeri támogatással tud csak segíteni, ami mellett az ellátottak után járó állami normatíva áll csak rendelkezésükre, ami nem változott arányosan a költségeik megemelkedésével.

Bíró Dániel, egyébként több mint 20 éve van a pályán, és 2018 évben megkapta a szakmai Jószolgálati díjat is, és akit az igen megterhelő és alulfizetett szakmai munkája is érdekelne, az alábbi oldalakon további cikket is megtekinthet róla:

http://www.joszolgalatdij.hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&cat_id=11&id=3000095&temp=base

 

Lakatos László

Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése