2021. február 27., szombat

2021. február 24-én pénzadományt vittünk az Autista Otthon Alapítványnak

 

2021. február 24-én 200 ezer forint pénzadományt adtunk át az intézménynek, amit Dr. Zakár Andrásné intézményvezető vett át tőlünk. Az alapítvány tevékenységét a bemutatkozó levélből ismerhetitek meg.

Ezúton is köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik támogatják az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítványt, e támogatások nélkül mi sem tudnánk segíteni másoknak. A köszönet mindig a támogatókat illeti meg, mi csak továbbítjuk az adományokat. 

Szeretettel: Lakatosné Dörnyei Katalin az AEÉ alapítvány alapítója

 

Bemutatkozó levél:

 Köszönet a támogatásért!

Az Önök támogatásával, segítségével további lehetőséget kapott a Lakóotthon, hogy ellátottjaink megszokott, nekik legjobban megfelelő körülmények között élhessenek.

Bemutatkozás:

Lakóotthonunk az országban elsőként jótékony pénzadományokból épült fel 2002-2006 között, 2007. márciusában nyitotta meg kapuit és azóta működik. Kistelepülés széli elhelyezkedéséből adódóan csendes, természet közeli, ezért is szokták a „béke szigetének” nevezni.

Állami feladatot vállaltunk át, ápoló-gondozó célú lakóotthon vagyunk, a fogyatékos ellátáson belül elsősorban felnőtt autisták ellátására specializálódtunk.

Ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos intézményünk 16-ik életév feletti autista és nem autista értelmi fogyatékos ellátottaknak nyújt stabil,  védelmet adó otthont, fejlesztve- segítve őket. Lakóotthonunk 11 fő ellátására alkalmas, jelenleg 9 ellátottunk van.

Egy nő és 8 férfi gondozottunk van, közöttük az autizmus fogyatékosság széles spektrumából kiindulva a nem beszélő autistától a nagyon jó képességű autistáig szinte minden fogyatékossági szint megtalálható. 

A Lakóotthon mintegy 400 m2 alapterületű épületben működik egy közel fél hektáros ingatlanon, melynek egy részén működtetjük az. Autifarmunkat is, ahol kisebb konyhakerti növénytermesztést és kisebb háziállattartást folytatunk. A gazdálkodó tevékenységből irányításunk mellett kiveszik részüket ellátottaink is, így ez a munkaterápia része.

Évről-évre nehezebb a működésünkhöz szükséges források előteremtése. Most , a COVID-19 pandémia miatt teljesen megszűnt az adományozók általi támogatás. A Lakóotthon anyagi gondokkal küzd, támogatás nélkül nem tudjuk e szociális intézményt működtetni. Állami felnőtt autizmus specifikus ellátás nincs, (sem nappali sem bentlakásos) ezért jöttek létre az első civil intézmények 25 évvel ezelőtt és a mienk, mint fentebb említettem, 2007-ben. A működésünkhöz járó állami normatív támogatás a korábbi évekhez viszonyítva csak minimálisan emelkedett, viszont a költségek jelentősen emelkedtek.

A civil szférához tartozó alapítványok a korábbi években az állami normatív támogatás mellett összegyűjtött adományokból fedezni tudták működési költségeiket.  Az utóbbi években az adományok és a pályázati lehetőségek jelentős mértékben csökkentek, az állami normatíva jóval kevesebb a civil szociális intézménynél, mint az egyházi vagy állami fenntartású hasonló intézmény esetében,ezért működési forrás-hiánnyal küzdenek ezen intézmények, köztük a mindszentpusztai Autista Lakóotthon is.

Éves bevételeink egynegyedét teszi ki az állami normatíva.

A szülői hozzájárulás összegét (térítési díjat) jelentős mértékben emeltük az elmúlt években, de ez sem oldotta meg finanszírozási problémánkat. Korábban sok fejlesztő program is színesítette a gondozásunkra bízott fiatalok hétköznapjait (zeneterápia, lovaglás, kirándulások stb.), ezek mára teljesen eltűntek, mert nincs rá pénz.

2015-ben hazai és EU pályázat keretében jött létre Kézműves házunk, ahol 13 fő megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatunk, akik közül több mint 50% autizmussal élő munkavállaló.

Vessző fonás és rongyszőnyeg készítés a fő tevékenységünk. A rongyszőnyegeket kizárólag autistáink készítik.

 

Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány nevében:

Dr. Zakár Andrásné

intézményvezető

 

Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány

Székhely: 9098 Mezőörs, Ady Endre út 3.

Adószám:18510425-2-08

email: info@mittehetnek.hu

tel:+36304696527

 

Átadás

Alapítvány

Támogatók

Műhely

Kosarak

Szövőszék