2019. április 8., hétfő

Szeretettel meghívunk Minden Kedves Érdeklődőt a Jobb Emberré Lenni Mozgalom Érdi találkozójára!


Dörnyei Katalinnal fogunk beszélgetni könyveiről, az Alapvető Emberi Értékekről.

Arról, hogyan és miért kell az alapvető emberi értékek szerint élni a mindennapokban, függetlenül attól, ki miben hisz, hol él, vagy mi a foglalkozása, vallása.

Idézet Katitól:

„Hiába választunk más vezetőket, hiába hozunk más törvényeket, hiába próbáljuk megreformálni az oktatási rendszerünket, ha mi felnőttek ugyan úgy gondolkodunk, mint eddig. Ha az emberiség követné az alapvető emberi értékek egységes értékrendjét, nem lennének háborúk a világban, ezért a saját jellemünk formálása mindennél fontosabb kell, hogy legyen.”

Az emberiség túlélésének kulcsa: erkölcs, hit. A hit kézzelfoghatóan is hozzájárul a Föld fenntarthatóságához. Számos tudományos cikk hozza pozitív kapcsolatba az ökológiát, a fenntarthatóságot, a környezethez való viszonyulást és a vallást, spiritualitást.

Őszentsége XIV. Dalai Láma szavai az Alapvető Emberi Értékek fontosságáról:

„ Magától értetődik, hogy a gyerekek tanulnak az erkölcsös viselkedésről az iskolában. Az oktatás sokkal több a tudás és a módszerek átadásánál, amelyen keresztül a korlátozott célok elérhetők. Meg kell mutatni a gyermekeknek, hogy a cselekedeteinknek van egyetemes dimenziója. És meg kell találnunk a módját, hogy a velük született empátia készségre építve kialakuljon bennük a felelősségérzet mások iránt. Ha döntenünk kell, hogy a tudás vagy az erény értékesebb, határozottan az utóbbi mellett döntenénk. A jó szív, amely az erény gyümölcse, már magában is nagy hasznára válik az emberiségnek. Önmagában a tudás nem. Hogyan tanítsunk erkölcsöt gyermekeinknek? A múltban az erkölcsi és emberi értékekről azt tartották, hogy általánosságban a vallás körébe tartoznak. Feltételeztük, hogy a gyermek oktatásának ez a része a vallási nevelés körében történik. Most más módot kell találnunk, hogy a gyermekeknek megmutassuk az Alapvető Emberi Értékek fontosságát. Ezt nem lehet szóban megtanulni. Amikor a gyerekek szeretetben és védelemben részesülnek otthon és az iskolában egyaránt, boldogabbak lesznek, és magabiztosabban alkalmazzák képességeiket. Már nem csak magukkal törődnek, hanem másokkal is. Az Alapvető Emberi Értékeket nem úgy kell tálalnunk, mint erkölcsi vagy vallási kérdést. A gyermekeknek ezt a fennmaradásunk kérdéseként kell értelmezniük. Fel kell ébresztenünk a tudatosságot már fiatal korban. Ezt pedig párbeszéd útján kell megtennünk. Meg kell érteniük, hogy ez a helyes módja a problémák megfelelő kezelésének és az ellentétek megoldásának. „ Idézet Dörnyei Katalin Az Istentudás alapjai című könyvéből.

Ha már olvastad Kati könyveit AZÉRT, ha még nem olvastad AZÉRT, ha szeretnél egy jobb világot építeni, gyermekeidre szebb jövőt hagyni AZÉRT GYERE EL KÖZÉNK!!

Várunk Sok Szeretettel!

IDŐPONT: 2019. április 26. PÉNTEK 18.00
HELYSZÍN: Lotus Életmódközpont Érd, Burkoló u. 2.
Hozzájárulás a terembérlethez: 500 Ft