2012. január 3., kedd

Látogatóban a Siófoki Állatvédő Alapítványnál

2011. december 18-án látogatást tettünk Lakatos Lászlóval, Alapítványunk egyik kuratóriumi tagjával a Siófoki Állatvédő Alapítványnál, akik kutya- és macskamenhelyt működtetnek Siófok határában.

Nem mentünk üres kézzel, 40 kg kutyatápot adományoztunk az ott lakó kutyusoknak. Bevallom, először kissé szorongva léptem be a menhely területére, mert nagyon sajnálom az állatokat, azonban amikor egy csapat kölyökkutya rohant felém,  mindjárt elmúlt a szorongásom.

A kis kutyakölykök simogatása közben  hálát adtam magamban azért, hogy a gyermekeink nélkül jöttünk, ugyanis nem tudtuk volna meggyőzni őket arról, hogy nem kell több kutya otthonra.

Éberhardt Magdolna a menhely egyik munkatársa (a mellékelt fotó őt ábrázolja, kezében az adományunk egy részével) készségesen körbevezetett minket a telepen, megmutatta azt, hogy milyen körülmények között tartják az állatokat.

Közben elmesélte néhány ott lakó kutya  szomorú történetét, ekkor eszembe jutott Mahatma Gandhi egyik közismert mondása:
„ Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogy az állatokkal bánik.”

Azon elmélkedtünk közösen, miért csodálkozunk azon, hogy a megunt öreg kutyákat beadják a „kedves gazdik” a menhelyre, hiszen sokan a saját szüleiket is beadják az öregek otthonába. 

Előfordult, hogy a kutyakölyköket kidobálták a gazdik a  szeméttelepre, ami a kutya menhely szomszédságában van. Itt találtak rájuk az Állatvédő Alapítvány munkatársai.

A  menhely területe tiszta, rendezett, látszik hogy az ott dolgozók valóban szeretik az állatokat. Magdolna elmondta, hogy jelenleg 230 kutyáról, és közel 100 macskáról gondoskodnak. Csak a kutyák naponta 60-80 kg tápot esznek meg. A menhely költségeit nagyrészt adományokból tudják fedezni. Az azonban meglepett, hogy a fő adományozóik németek, és az állatokat örökbefogadók is túlnyomó részt német állampolgárok.

Nem értettem, miért a németek fogadják örökbe inkább az állatokat. Kérdésemre  Magdolna elmondta, azért, mert a magyarok sokallják azt az összeget, amit egy kutyáért kell adni.  Ugyanis amikor egy kutyát örökbe fogadnak a menhelyről, akkor  egy szuka kutyáért 10.000 Ft-ot kell fizetni, egy kan kutyáért pedig 5.000 Ft-ot.  Ebben benne vannak az oltások (a kombinált, és a veszettség elleni is) a mikro chip, és az ivartalanítás díja. Ezt az összeget sokallják a magyarok.
Ezek után még inkább nem értettem az egészet, mivel aki tud számolni, az pillanatok alatt kiszámolhatja, ha egy kutyatartó ezeket  a költségeket saját maga fedezi, sokkal többe kerül neki, mint így.

Természetesen mindenkinek nincs lehetősége arra, hogy örökbe fogadjon állatokat, de ha mégis segíteni szeretnének a Siófoki  Állatvédő Alapítványnak akkor azt  így tehetik meg:
  • Folyamatosan szükségük van önkéntesekre akik segítenek a telep tisztán tartásában, és a kutyák sétáltatásában is. 
  • Folyamatosan szükségük van mindenre ami egy kutya és macska tartáshoz kell: az állatoknak élelemre,  edényekre az etetéshez. 
  • Már otthon nem használt kabátokra, törülközőkre, szőnyegekre, rongyokra minden mennyiségben, mert a hideg ellen ezzel bélelik ki az ólakat. 
  • Kérnek még kutya- és macskajátékokat, pórázt, nyakörvet is.


Alapítványunk  a jövőben rendszeres  támogatója lesz a Siófoki Állatvédő Alapítványnak akikről bővebben olvashatnak a Siófoki Állatvédő Alapítvány honlapján.   

L. D. Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése