2024. május 6., hétfő

Ruha csere-berével a környezetvédelemért


Zöld Körünk immár második alkalommal szervezett használtruha börze, csere-bere akciót, most április 30-án. Ismét nagy érdeklődés övezte, épp úgy, mint decemberben, amikor több visszajelzés érkezett a folytatásra ösztönözve. Ez a fajta ruhabörze teljesen önkéntes és ingyenes, terembérletet sem kellett fizetnünk, mivel a Fonyódi Művelődési Központ a helyszínt ingyenesen biztosította számunkra.

Divatos, alig használt ruhákkal és cipőkkel telt meg a színházterem, amiket tulajdonosaik jó szívvel ajánlgattak egymásnak. A cserélgetésnek volt egy egyszerű, de annál nagyszerűbb hozadéka: a személyes érintkezés, ismerkedés, melynek során jó hangulatban és nagy örömmel cseréltek gazdát a ruhák.

A már nem használt ruhák cseréjével védjük a környezetünket. Ugyanis a ruhagyártás, jelentős környezetterhelő iparág, energiafelhasználása hatalmas, óriási öko-lábnyommal rendelkezik.

Csak röviden összefoglalva: a textilgyártás sok vizet, valamint földet használ a gyapot és más rostok termesztésére. A vízbe kerülő mikroműanyagok 35%-a ruhákból kerül az óceánba, de nem ez az egyetlen probléma. A textilgyárak mellékterméke mérgező szennyvízként végzi olyan anyagokkal tele, mint ólom, higany vagy arzén, amik rendkívül károsak a vízi és emberi életre. A ruhagyárak szennyvize közvetlenül a folyókba kerül.  Csak Bangladesben évente 22 000 tonna, bőrgyárból származó mérgező hulladék kerül egyenesen a vízi utakra.  A Greenpeace folyóirata szerint, ha a fast fashion ilyen ütemben növekszik tovább, akkor a divatipar szén-dioxid kibocsátása 2050-re eléri a 26%-ot.  Emellett pedig Kína, Banglades és India azok az országok, amelyek ruháink nagy részét gyártják, az előállított ruhadarabok szállítása is rengeteg energiát igényel.  További említésre méltó, szomorú tény, hogy mindehhez hatalmas területeken irtják ki az erdőket, hogy legelőknek és termőföldeknek helyet adjanak.

A fogyasztói „vedd meg – használd - dobd ki, és vegyél újat” szemlélet helyett a ruhaneműk is jobb sorsot érdemelnek, ahogy a Földünk és az egész emberiség, akiknek tagjai némely helyeken hatalmas kidobott ruhaszemét hegyeken keresgélnek, mint Chile-ben az Atacama sivatagban, vagy embertelen körülmények között dolgoznak, hogy időre elkészüljön a legújabb kollekció.

Rászorulóknak segélyszervezetek rendszeresen szerveznek ruhagyűjtő akciókat, és Alapítványunk is kiemelt feladatának tartja ezt, szociális és környezetvédelmi szempontokból egyaránt. Azok a ruhák, amik megmaradtak, a rászorulóknak lettek eljuttatva, amiről minden résztvevő maga gondoskodott, átérezve így a szociális segítségnyújtás örömét is. Biztosan folytatjuk: találkozzunk ősszel is!

 

                                                                         Kövecsesné Horváth Helga


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése