2021. december 14., kedd

5. Részlet Dörnyei Katalin: Az Istentudás alapjai Kérdések és válaszok az erőszak-nélküliségről

TT: Hogy lehet megvalósítani az erőszak nélküli életet?

DK: Az erőszakmentesség vagy erőszak-nélküliség egy erkölcsi irányultság amely elutasít mindenféle erőszakot. Ezt társadalmilag oktatással, felvilágosítással, meggyőzéssel lehet elérni. Ez nem egy utópia, hiszen valamennyi nagy világvallás tartalmazza az erőszakmentesség elveit, és korunkban is komoly társadalmi lépések történtek és történnek a minél teljesebb körű megvalósítása érdekében. A Wikipédián az olvasható, hogy az erőszakmentesség 1998. november 10-én nyerte el az elfogadottság és intézményesülés rangját, mivel az ENSZ ezen a napon kinyilvánította, hogy a 21. század és a 3. évezred első évtizede szolgálja a "béke kultúrájának és a világ gyermekei erőszakmentességének előmozdítását". 2007 óta Mahátma Gandhi születésnapja, (október 2.-a) az Erőszakmentesség Világnapja. Az erőszakmentes élet zászlóvivői között található Albert Einstein, Mahátma Gandhi, Lev Tolsztoj, Martin Luther King, vagy Tendzin Gyaco, a jelenlegi (14.) Dalai láma. Az erőszakmentesség felkerült a "zöld" politikai szervezetek irányelvei közé is. 2001-ben 70 ország több mint 800 zöldpárti képviselője fogadta el a "Globális Zöldek Oklevelét" melynek egyik alapelve az erőszakmentesség.

TT: Manapság még nem jellemző beszédtéma az erőszak-nélküliség, nem is értjük pontosan miért olyan fontos.

DK: Nagyon sokat gondolkodott azon Gandhi is, mi is az az erőszak-nélküliség, mire megállapította, hogy már a gondolatnál kezdődik.

Általánosságban mindenkinek az ugrik be a témáról, hogy erőszak az, amikor háború van, vagy megvernek valakit, az erőszak-nélküliség pedig értelemszerűen az, ha nincs háború és nem vernek meg senkit. Ennél sokkal többről van szó. Sokszor nagyobb kárt lehet okozni például szavakkal elkövetett erőszakkal - amikor csúnyán, kiabálva, igazságtalanul vagy megalázóan beszélek a másikkal -, mint egy veréssel. Életeket tehet tönkre egy rossz megjegyzés – mondta Sai Baba is, ezt hangsúlyozva.

 

Részlet Dörnyei Katalin: Az Istentudás alapjai - Útmutató az Alapvető Emberi Értékek megértéséhez című két kötetes könyvéből.

Fotó: Internetről, szerző ismeretlen

Erőszak-nélküliség