2021. november 9., kedd

Kérdések és válaszok az alapvető emberi értékekről

 

E fejezetben leírtak alapját képezik a Part FM, illetve a Balaton FM rádió által közölt interjú-sorozatnak, amit Török Tünde újságíró 2013-2014-ben készített közös beszélgetéseinkről. E beszélgetéssorozat célja az, hogy érthetőbbé tegye számunkra az emberi értékek alkalmazását a mindennapi életünkbe.

TT: Manapság mindenki máshogy értelmezi az erkölcsöt, a hűséget, ezért totálisak a párkapcsolati válságok. Családjaink felbomlanak, és tele van az életünk, társadalmunk cinkos összekacsintásokkal, rejtett erőszakkal, a cél által szentesített hazugságokkal. Vallások, spirituális tanítások szólnak arról, hogy mindenkiben ott van az iránymutató érzés azzal kapcsolatban, hogy mi a helyes, és a boldogságunk kulcsa. Ez a belső hang manapság sokunkban annyira csendes, hogy nem halljuk meg. Fontos hát, hogy a saját érdekünkben tisztázzuk, mik is az alapvető emberi értékek.
Léteznek-e egyáltalán olyan alapvető emberi értékek, amelyek egységes útmutatást adhatnak, és nem viselik magukon a szubjektív értelmezés lehetőségét?
 
Dörnyei Katalin, az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány (AEÉ) alapítója szerint igen. Őt kérdeztem arról, melyek is ezek, hogyan kell jól értelmezni ezeket a fogalmakat, hogyan kell egyáltalán ezen értékek mentén élni.
 
A kérdéseimet öt fő témakör köré csoportosítottam, alkalmazkodva az AEÉ megközelítéséhez, amely szerint öt fő alapvető emberi értékbe sorolható minden értékes tulajdonság, cselekedet:
- erkölcs/ helyes cselekedet
- béke
- igazság
- erőszak- nélküliség
- szeretet
 
Első témakörünk a helyes cselekedet / erkölcs. Mi is az a helyes cselekedet / erkölcs, és mennyire szubjektív a megítélése, értelmezése?
 
DK: Röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy az erkölcs helyes cselekedetekben, tettekben kifejezett szeretet. „Tégy úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is tegyenek.” - mondta Jézus, amiben benne van a lényeg. Ez a spirituális megközelítés.
Kétféle erkölcs van. Az egyik az Isteni erkölcs, amely egyetemes és alapvető. Az eszerinti életre az emberek közül kevesek képesek, hiszen aki idáig eljutott, az megszabadult a test- és érzéktudatosságától, vagyis mindenféle kötődéstől, vágytól, ragaszkodástól, ami miatt rendre elvétjük az erkölcsös utat. Aki az isteni erkölcs szerint tud cselekedni, az már érzi, tudja, éli, hogy minden, mindenki egy, hogy ő is Isten része, így ehhez méltó minden gondolata, cselekedete.
 
A másik a Világi erkölcs amely az ember múlékony kapcsolataira és világi tevékenységére vonatkozik. A cél az, hogy ez minél jobban közelítsen az isteni, vagyis egyetemes erkölcshöz. Az a feladatunk, hogy a spirituális úton egyesítsük a belső igazságon alapuló erkölcsöt és az egyéni szerepünkkel kapcsolatos erkölcsöt. Például azzal, hogy nem bántunk másokat, nem vagyunk fajgyűlölők, el tudunk fogadni, sőt, szeretni tudunk mindenkit.
 
Részlet Dörnyei Katalin: Az Istentudás alapjai - Útmutató az Alapvető Emberi Értékek megértéséhez című két kötetes könyvéből
 
Fotó: A könyvbemutatón készült 2017.-ben, a Feng Shui Galériában.
 
Kati-Tünde