2022. március 19., szombat

2022. március 10-én újabb adománycsomagot szállítottunk az Ukrajnából menekülteknek

Most a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ fonyódi üdülőjébe befogadott romáknak.

Hosszas telefonálgatással nyomoztuk ki, hol és mivel tudnánk a legjobban segíteni. A Magyar Vöröskereszt fővárosi, majd a somogyi központja irányított a lellei székhelyükhöz. Ott elmondták, több balatoni település is befogadott már menekülteket, akiknek ellátását a helyi önkormányzatok, vállalkozók, civilek biztosítják, viszont Fonyódon a roma üdülőbe elszállásoltaknál elkelne a segítség, és ez nekünk úgyis közel van.

Ott Simonné dr. Németh Katalin, a budapesti önkormányzat étkeztetési cégének igazgatója felügyelte és irányította a menekültek befogadását és ellátását ezen a héten, így vele vettük fel a kapcsolatot. Elmondta, hogy a 85-90 menekült élelmezését megoldották, de gyerekgyógyszerekre mielőbb szükségük lenne, és szívesen fogadnának még labdákat, színeseket, papírokat, meg pár fajta ruhaneműt. Gyógyszereket annál is inkább, mert a menekülteknek - akik három idősebb úr kivételével mind nők és gyerekek - egy része beteg, legalább tíz százalékuk Covidos, az orvosi ellátásuk pedig akadozik.

Ottlétünkkor az udvaron játszott a gyerekek nagy része néhány anyuka kíséretében. Az adományt az ebédlőben adtuk át, ahol remek körülmények között étkezhetnek a kényszerlakók, hiszen a fővárosiak külön stábja főz rájuk.

Az első körben ideérkezettek Ukrajna mélyszegénységben élő településeiről menekültek, többségük analfabéta. A köztük lévő kiskamaszok csak egy hét elteltével hitték el, hogy tényleg mindig kapnak enni amikor éhesek, és jut elég.

Az üdülőt egy közterület felügyelő őrizte, aki a mellékelt fotón éppen dokumentálja az alapítványunk nevét. A zárt kapun ő engedett be, majd ki minket is. Amúgy a menekültek szabadon mozoghatnak, ha akarnak. Akadnak családok, akik már tovább álltak, vagy hazaindultak, de folyamatosan érkeznek helyükre újabbak.

 

Szeretettel:

Török Tünde

Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány

Adományok

Cím

Cím

Adományok

Egyeztetés