2022. március 6., vasárnap

2022. március 3-án adományt vittünk a határra az Ukrajnából menekülteknek

2022. március 3-án szerencsésen célba ért az ukrajnai háború elől menekülőknek szánt adományunk, amiket az igények előzetes felmérése után állítottunk össze. Kisvárdán a Kárpátalja Házba szállította el Kati, Nitti és Laci az egymillió forint készpénzt, valamint a 300 ezer forint értékben vásárolt gyógyszereket, gyerekápolási cikkeket és élelmiszereket, amiket Szabóné Cap Andrea alelnök vett át.

„Óriási az összefogás, amit jólszervezettség jellemez” – mesélték alapítványunk „helyszínelő” tagjai, miután végigjárták a határmenti átkelőket. A Kárpátalja Ház és a nagyobb segélyszervezetek, mint a Babtista Egyház, a Máltai Szeretetszolgálat vagy a Magyar Vöröskereszt profi mód teszi a dolgát. Minden fontos ponton jelen van valamelyikük, és rengeteg az önkéntes. Beregsurányban például máltaiakat, Tiszabecsen baptistákat láttak segíteni. Az adományok folyamatosan érkeznek az átvevőpontokra. Csapatunk fél órás sorban állás után tudta átadni a küldeményünket. A pakolásba az adományokat szállítók, így ők is besegítettek másoknak a gyorsabb haladásért.

Beszámolójuk szerint a határon átjutó menekülteket azonnal ellátják szendvicsekkel, innivalóval, melegedővel. Az Ukrajna felől érkező kocsik lassan gurulva haladhatnak csak előre, jó, sőt sokszor luxus kategóriájúak, végtelenül koszosak, a rendszámaik pedig igen különbözőek: szép számmal akad köztük olasz, német, szlovén, francia. Ebből Nitti arra a következtetésre jutott, hogy bizonyára a külföldön dolgozó ukrán állampolgárok mentik családjaikat és akiket tudnak. A kocsikban sok a nő és a gyerek. Az önkéntesek minden kocsiba beadnak egy-egy csomagot, amiben étel, ital, némi gyümölcs és édesség is akad, ha jut, és amit az utasok el is fogadnak. A gyalogosan érkezőknek segítik a továbbjutását, akik pedig a határ közelében kívánnak maradni a mielőbbi visszatérés reményében, azoknak szállást biztosítanak. Beregsurány környékén például már száz családot helyeztek el. Orvosi ellátás is van a határátkelőnél - a látottak szerint.

 

Hova kerülnek az adományok?

A Kárpátalja Házba érkező adományok célba juttatásának egyik koordinátoraként Szabóné Cap Andrea elmondta, a kisvárdaiak és a környéken élők eddig 80 menekült családot fogadtak be. A közeli önkormányzatoknál 30-70 menekültet helyeztek el kialakított tömegszállásokon. Az ő ellátásukat biztosítják folyamatosan. Ezekre a helyekre matracokat, pokrócokat, párnákat, ruhaneműt is vittek, és visznek még ha kell. Az önkormányzatok által befogadott menekülteknek a helyi iskolákban főznek, oda leginkább alapanyagokat, száraz élelmiszert, valamint ruhákat, pelenkát, friss gyümölcsöt, édességet szállítanak. Éjszakánként Ukrajnába is szállítanak élelmiszert, és amire szükség van. Ukrajnában a határ közeli településeken gyűjtik össze az országból az árva gyerekeket kórházakban, iskolákban. Két napja 200 gyerek érkezett, legutóbb 50, az ő ellátásukat is segíti a Kárpátalja Ház.

Andrea azt mondta, az adománygyűjtő pontok egymással is kommunikálnak, és hozzák-viszik a dolgokat, ha valahol valamiből hiány vagy többlet van. Legutóbb gyerekkocsit és tolókocsit kellett szereznie, amit így sikerült megoldania. Pillanatnyilag leginkább erős, strapabíró fémpolcokra lenne szükségük, hogy jobban rendszerezni tudják az adományokat. „Aki tud ilyet adni, inkább csak egyet hozzon, de az masszív legyen” – fogalmazott. A ruhák nagyon sok helyet foglalnak, időigényes a szétválogatásuk, amire nincs emberük. Ezért most egy ideig ruhaadományt nem kérnek, aztán viszont az a kérés, hogy az adományozók korra, nemre szétválogatva, felcímkézve küldjenek ruha-adományokat, az a legnagyobb segítség a gyors célba juttatásban. Leginkább gyerekruhákra van szükség.

  

Hogyan segítsünk tovább?

Önkénteseket a segélyszervezeteknél rendre toboroznak, de a Kárpátalja Házban egyelőre nincs rájuk szükség. Az a 25 fős csapat, ami a napi teendőkhöz kell, összeáll a helyiekből.

Arra a kérdésre, hogy hogyan küldjenek leginkább adományt a magyarok, Andrea azt mondta, az is megfelelő, ha az adományozók nem a határra szállítják, hanem a nagyobb segélyszervezetek gyűjtőpontjaira adják le küldeményeiket, vagy számláikra utalnak pénzt, de örömmel veszik a Kárpátalja Házba érkező adományokat is. Főleg, ha szortírozottak, felcímkézettek, mert ezeket tudják a leggyorsabban továbbadni a rászorulóknak, és helyben azonnal tudják hova, mit szállítsanak.

Andrea arról is beszámolt, hogy az első napokban a civilek segítették a menekülteket, mára beindult a szervezett állami segítség, és most kezdenek érkezni a céges adományok is. Szükség van a folytatásra, hiszen a menekültek egyre csak jönnek, Ukrajnában pedig egyre jobban akadozik az ellátás.

Látva ezt a nagy összefogást, jó most magyarnak lenni: nem felhánytorgatni a múltat, amikor ukránok rosszul bántak a magyarokkal, hanem segítő jobbot nyújtani a bajban mindenkinek.

Köszönet mindenkinek, aki támogatta és támogatja az alapítványunk tevékenységét, és akik most az alapítványon keresztül nyújtanak segítséget a háború elől menekülőknek. Keressük a módját a hatékony segítés folytatásának.

 

Szeretettel: Török Tünde

Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány

 

(A nem túl profi fotók Kisvárdán, Beregsurányban és Tiszabecsen készültek).

 

Tiszabecs1

Tiszabecs2

Kárpátalja ház1

Kárpátalja ház2

Kárpátalja ház3

Kárpátalja ház4

Kárpátalja ház 5

Kárpátalja ház 6

Beregsurány1

Beregsurány2