2024. szeptember 17., kedd

A hidegtől és a táplálékhiánytól legyengült fecskék mentése

 

 A hideg, esős időjárás beköszöntével az aszfaltozott utakon több száz fecskét láttunk amint az úttest felett repülnek, és arra leszállva pihennek. Sajnos közülük nagyon sok elpusztult, főleg Balatonboglár és Fonyód közötti 7.-es főúton, mivel az ott közlekedő autók elgázolták őket. 

Akkor mást nem tehettünk, mint lelassítottuk az utánunk jövő forgalmat, és kerülgettük azokat az egyedeket, melyek már nem repültek fel jöttünkre. 

 Hazaérve utánanéztünk annak, hogy madárvédő és egyéb állatvédő szervezetek, szakértők mit javasolnak, erre a helyzetre. Ami számunkra ezekből megvalósítható volt, azt megtettük. Nyitva hagytuk a garázsajtót, és a melegház ablakát éjszakára is, hogy betudjanak menni a fecskék melegedni, száradni. A kertünkben levő fákat, bokrokat seprűvel ütögettük, hogy a zöld növényzetben megbúvó rovarokat felzavarjuk, így elkaphatták őket a házunk körül köröző madarak, mivel lisztkukacot nem volt módunkban beszerezni, ezt javasolt adni a fecskéknek, ha nincsenek rovarok.

A Facebook oldalainkon mi is megosztottuk azoknak az állatmentő szervezeteknek az elérhetőségét, ahol szakszerűen eltudják látni a bajba jutott madarakat.

 A Facebookon keresztül értesültünk arról a lehetőségről, hogy madárvédelemre is felkészült szakemberekhez be lehet vinni a legyengült egyedeket napközben a  fonyódligeti Berek Látógatóközpontba.

Kapva az alkalmon, kedden a délelőtti órákban alapítványunk egyik tagjával együtt, végig jártuk Balantonkeresztúrtól, Balatonboglárig lévő fő, és mellékutak egy részét legyengült egyedeket keresve, gyalogosan pedig egy másik tagunk a fonyódi Sándortelepi strandot és a kutyás strandot, és a Szaplonczay sétányt vizsgálta át legyengült, röpképtelen, fecskéket keresve.

 Sajnos rengeteg elhullott tetemet találtunk, főleg olyan helyeken, ahova betudtak húzódni a madarak az eső elől, mint pld. félig zárt teraszok, bezárt kerti éttermek, stb. (lásd. első fényképen). Olyan egyedeket is találtunk amelyek ugyan legyengülve az úttesten ültek, de elrepültek amint feléjük közelítettünk.

 Végül három legyengült sarlós fecskét adtunk át a Berek Látogatóközpontban a Természetvédelmi Őrszolgálat képviselőinek.

A második fényképen ezek közül az egyik példány látható, amint egy jelenlévő kislány megsimogatta.

 Az Őrszolgálat képviselője kérdésemre elmondta, hogy a napokban behozott fecskék mintegy 1/3-a élte túl, mivel már a madarak nagyon le voltak gyengülve.

 Egy számomra eléggé érdekes jelenséget is megfigyeltem, ami a seregélyek viselkedésére vonatkozik. Esős időben a fák lombjai között rovarokra, főleg árvaszúnyogokra vadásztak, és a felrepült példányokat pedig a fecskék kapták el. Tehát a seregélyek mozgását követték a fecskék, és így már számomra is érthetőbbé vált, hogy a mindenki számára kártékonynak gondolt seregélyek, miért tartoznak a védett madarak csoportjába.

 A klímaváltozás kapcsán sajnos fel kell készülnünk a hirtelen bekövetkező és kiszámíthatatlan időjárás változásokra, és az azzal járó állat és természetvédelemre, illetve azok káros hatásainak a megelőzésére. Ne legyen rá többet szükség, de ha máskor is előfordulna ilyen eset, én már mindenesetre tudom, hogy a lakókörnyezetemben miben tudom leginkább segíteni az állatvédelemmel foglalkozó szervezeteket.

 

                                                                       Lakatos László

                                                                 AEÉKA kuratóriumi tagja


1.-es kép




2.-es kép








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése