2024. február 10., szombat

Felelős állattartás: Fonyód dicséretet és rosszallást is kapott

 

Itt egy kis összefoglaló, és pár fotó azoknak, akik nem tudtak eljönni a februári Zöld Körre.

-        Úttörő, példa értékű Fonyód kutyás strandja, viszont annak, ahogy a fonyódi piacon ellenőrizetlen eredetű, chip és oltás nélküli kisállatokkal is kereskedhetnek, van egy nagyon sötét oldala – fogalmaztak a siófoki állatmenhelyet működtető, idén 30 éves Siófoki Állatvédő Alapítványtól érkezett előadók.

A mai állattartás tendenciáitól kezdve az állatmenhely életéig sok mindenről mesélt szenvedélyes, lényegre törő előadásában Vörös Zsuzsanna, a menhely vezetője, és társa Lajos Valéria, akiket egyebek közt olyan kérdésekkel is bombáztunk, mint hogy:

-        Mi a baj a turisták körében népszerű fonyódi kisállatvásárral?

-        Miért egyre több a kidobott, elhagyott kutya, macska?

-        A németek miért szorgalmas örökbefogadói a magyar menhelyek kutyáinak, ráadásul egyetlen esélyei az öreg kutyáknak?

Hosszú lenne mindenről beszámolni. A klubeste végére többünkben megfogalmazódott, milyen fontos lenne az iskolákban, sőt felnőtteknek is tanítani a felelős állattartást. Kezdve azzal, hogy állatvásárláskor legyünk tisztában a fajtatulajdonságokkal, a ránk váró költségekkel, kötelezettségekkel, valamint annak később előjövő átkaival is, ha netán állatkínzó-, belterjes szaporítótól származik a megvett cuki kis jószág.

A siófoki állatmenhelyről annyit, hogy az ott folyó munka elismeréseként alapítványunk 2011 decembere óta rendszeresen támogatja, évente 1-2 alkalommal. A siófoki menhely egyszerre 170 kutya és 50-60 macska elhelyezését, ellátását, gyógyítását tudja vállalni. Évente 450 újabb kutyát és 30-40 újabb macskát fogad be átlagosan, vagyis ennyit tudnak örökbe adni is; oltott, chippelt, ivartalanított módon. Mindennap van látogatás, önkéntes kutyasétáltatás. További információk a menhely oldalán, a www.siofokiallatvedo.hu -n.

A klubestünket megtisztelte részvételével Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere is. Zárásként a kört működtető alapítványunk (Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány) nevében Dörnyei Katalin alapító 100 ezer forint adományt adott át a menhely vezetőjének. 

                                                                                                                   - tt -

(A fotók a februári Zöld Körön készültek. Néhányon az előadók által kivetített információk láthatók.)

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése