2023. december 13., szerda

Az idén is pénzadománnyal támogattuk a Borostyánvirág Anyaotthont Kaposváron

 Az idén minden eddiginél nagyobb összeggel támogattuk a Borostyánvirág Anyaotthont Kaposváron.

 Az előző évben történt országos rezsi áremelkedés, mint ahogy azt már a múlt évi adományozásunkról készült blog bejegyzésben is szerepelt, eléggé jelentősen érintette a kaposvári anyaotthont is.

Bíró Dániel intézményvezető, aki fogadta kis delegációnkat az alapítványunk Mezei Anita FÜB. vezetőjét, és Muszti Zsolt FÜB. tagját elmondta nekünk, hogy még most is jelentősek a rezsikiadásaik, habár a kormány hozott olyan intézkedéseket, amelyek némileg mérsékelik az előző évi havi 1 millió forintos ( csak a gáz, villany) rezsiárakat, de még így is többszöröse maradt az ezt megelőző évinek. Az általunk most adományozott 500.000.-Ft.-nak is nagyon örülnek, mert az intézmény három fürdőszobájának felújítására tudják majd fordítani, ami talán elég lesz azzal a másik jelentős 2.650.000.-Ft adománnyal együtt amit szintén most kaptak, egy jótékonysági tortaárverés felajánlásaként. Elmondta továbbá, hogy az egyik fürdőszobában már volt nemrégen egy komoly csőtörés, és a biztosítótól kapott kárösszeg részben fedezte az egyik fürdőszoba felújítását, de a másik két fürdőszoba már elég régóta teljes felújításra szorul. Ezen felül, ha esetleg maradna még pénz ezekből az adományokból, szeretnének emeletes ágyakat vásárolni, mert a szobák annyira kicsik, hogy az ágyak foglalják el a hasznos terület nagy részét, így talán némi helyet tudnának nyerni a bent lakó családoknak.

 A kis csapatunknak az intézményvezető lényegre törően felvázolta munkájuk lényegét, szervezeti egységeik elhelyezkedését, a szociális szférát érintő jelenlegi kihívásokat is, amelyek közül a teljesség igénye nélkül néhányról említést tennék.

 Az otthon mellett Kaposváron a Füredi u. 22 szám alatt egy teljesen másik helyszínen üzemeltetnek egy un. Krízisambulanciát is, ( krizisambulancia.kaposvar@gmail.com, T 82/812-476 ) amely ingyenes humán szolgáltatásokat nyújt a kapcsolati erőszakban érintett, és a velük élő személyek részére.


Ezen felül van két olyan szociális lakásuk is Kaposváron, amelyben egy-egy olyan család lakik, akik már önállóan el tudják magukat látni, és a részükre biztosított maximum három év itt lakás, lehetőséget biztosít arra, hogy összeszedjék magukat egy későbbi önálló életre.

Magában az otthonban maximum egy meg egy félévre lehet helyet biztosítani a főleg kapcsolati erőszak áldozatává vált anyukáknak és gyermekeiknek. A cél az lenne, hogy ez idő alatt megerősödjenek, önállósodjanak, (pl. munkát találjanak) a szükséges és folyamatban lévő jogi ügyeiket (pl. válás, gyermekelhelyezés stb.) el tudják intézni. Azonban ez nem minden esetben elegendő, ezért kivételes esetben a helyi Gyámügy jóváhagyásával bizonyos adminisztratív eljárás után maradhatnak tovább is az anyukák. A tapasztalata az, hogy ha az itt elhelyezettek nincsenek rákényszerítve, akkor elkényelmesednek, és nem tesznek meg mindent az önállósodásuk megteremtésének érdekében, ezért fontos, hogy legyen egy maximum határidő megszabva.

A fentieken felül még üzemeltetnek egy krízislakást is, aminek az a lényege, hogy ide pár napra el lehessen helyezni egy olyan családot is, akiket kimenekítenek egy súlyos erőszakos helyzetből. Ebből kifolyólag ezen a lakás helyét nem lehet nyilvánosságra hozni.

Érdekességként említést tett arról is, hogy nemrégiben járt tanulmány úton a szomszédos Ausztriában, ahol bemutatták számára az ott működő szociális ellátó rendszert. A lényeges különbség az volt, hogy az egész társadalom és jogintézményei részéről az áldozatok megítélése és segítése sokkal kedvezőbb volt. Tehát ott, ha valakit kapcsolati erőszak bármilyen formálja éri, azonnal  elfogadják meg sem kérdőjelezik ennek valódiságtartalmát, és ehhez mérten kezdik el a szükséges szociális és jogi eljárásokat. A kimutatásaik szerint az össz esetek számához mérten, csak kb. 16%-ban történtek meg olyan ügyek, mely során visszaéltek ennek a lehetőségével, mely következményeként hamis vádak alapján szerettek volna jogtalan előnyhöz jutni pl. megszabadulni a partnerüktől.

 Ezzel szemben hazánkban borzasztóan bonyolult, bizonyítani a kapcsolati erőszak tényét, ráadásul a közreműködő különböző hatóságok több esetben nem hiszik el az áldozat jelzéseit, vagy annak komolyságát. Éppen ezért itthon viszonylag sokszor fordul elő, hogy már csak a tragédia megtörténte után hiszik el azt, hogy itt tényleg nagy veszélyben élt a család.

 Bíró Dániel tekintettel az érintettek személyiségi jogaira, név nélkül több ilyen esetet elmesélt, melyek tanulsága az volt számunkra is, hogy ha a szemléletünk, jogi és szociális végrehajtó rendszerünk hasonló lenne mint a szomszéd országban, akkor mennyivel több érintett család menekülhetne meg az erőszakos partnere terrorizálása alól. Kimutatásaik szerint  Magyarországon jóval kevesebb mint 20% alá esik a női erőszaktevők aránya, tehát a kapcsolati erőszaktevők, mint a többi európai országban statisztikáiban is kimutathatók, jellemzően férfiak.

 Ezúton köszönjük az alapítványunkat támogatóknak, hogy pénzadományaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy az alapítványunk működtetésén túl, lehetőségünk volt félmillió forint pénzadománnyal támogatni a Borostyánvirág Anyaotthont.


                    Lakatos László

kuratóriumi tag

Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése