2022. április 6., szerda

2022. március 26-án egy ökoiskolán keresztül támogattunk ukrajnai menekülteket, árvákat

Március 26-án Nyíregyházára juttattunk el pénzadományt egy példaértékű ökoiskola egyesületének, amely ukrán határon túli, árva gyerekeket is ellátó intézménybe szállít adományokat. Egy rendezvényre érkeztünk, így betekintést nyerhettünk az iskolakerttel és állatsimogatóval is rendelkező különleges oktatási intézmény életébe. Megkapó eredményekkel, kezdeményezésekkel, nevelési módszerekkel és a térséget összefogó erővel találkoztunk.

Rusznyák László, a nyíregyházi ökoiskola igazgatója, és az intézmény egyesületének alapítója vette át az 500 ezer forintos adományunkat. Mint arról beszámolt, a háború kitörése után kezdetben a határközeli, beregszászi diakonátusnak nyújtottak segítséget az iskolai egyesület által gyűjtött adományokkal, ahol naponta 1200 rászorulóra főznek. Egy idő után ide kellő állami segítség érkezett, így a diakónus javaslatára felvették a kapcsolatot a egyházközi szervezetként működő, rossz körülmények között nevelkedett, árva, vagy mentális nehézségekkel küszködő gyerekeket befogadó beregszászi GYEK-el (Gyermek Evangelizációs Központ).

A GYEK-nek Kijev mellett van a központja, ahonnan menekülniük kellett a gyermekmentőknek és a családjaiknak is a beregszászi egységükbe. 36 gyerek is érkezett az itteni gyermeküdülőbe Irpinből és környékéről, egy baptista árvaházból. A nyíregyházi egyesület számukra visz ki személyesen olyan adományokat, amire éppen a leginkább szükségük van. Első körben párnák, paplanok, ruhák kellettek a menekülteknek, most már inkább élelmiszerekre, zöldségekre van szükségük, így a következő szállítmány ilyenekkel lesz tele – a mi alapítványunk támogatóinak köszönhetően.

Rusznyák László, aki maga viszi ki az ukrajnai területre az adományokat, arról is beszámolt, hogy kezdetben akadozott a kijutásuk, de már beletanultak, hogy ha rendelkeznek vámáru nyilatkozattal, a támogatottak kódszámával és magyar vámpapírral arról hova, kinek és mit visznek, akkor sokkal könnyebb az átjutás.

Beregszászra folyamatosan érkeznek menekültek a háború sújtotta területekről. Aki csak rendelkezik valamilyen külföldi kapcsolattal, tovább menekül nyugatra.

Erre a határmenti településre még nem ért el a háború, nincsenek lebombázott házak, „csak” a távolabbi országrészekből érkezett sérült autók. Esetleges veszély esetén telefonos applikáción keresztül riasztják az embereket – számolt be Rusznyák László.

 

Az ökoiskola egy másfél éves csoda

Nyíregyháza-Sóstóhegyen másfél éve kezdődött az ökoiskola-program megvalósítása, egy jó adottságú, ámde lepusztult általános iskola felújításával. Egyre többen álltak az iskolaigazgató által vezetett program mögé, köztük a tankerület, az önkormányzat, és a hiányzó forrást önkéntes munkákkal kipótló szülők.

A korábban 78 fős iskolaként működő, már-már megszüntetésre ítélt intézménybe az ökoprogram beindulásának köszönhetően ma már 160 gyerek jár. Környezetvédelemre, ökotudatosságra nevel, de teret biztosít a művészi, zenei, nyelvi képzéseknek is. A jelenleg 45 állatot befogadó állatparkjának működtetéséhez szakmai hétteret és orvosi ellátást is biztosít Nyíregyháza híres állatkertje. A gyerekek többek között kecskét fejnek, tojást szednek, megtanulják az állatgondozást is. A hortobágyi madárkórház a szomszédságában kihelyezett tagozatot működtet, ahol akad mindig megtekinthető gólya, sas, ölyv is. A közelben található erdészet, valamint erdőgazdálkodás tanításával a vadászkamara is bekapcsolódott az iskola oktatásába.

Az egyre népszerűbb intézményben kap helyet a térség művelődési háza is, helyet biztosítva nyugdíjas-kluboktól a jógaoktatásig többféle érdeklődőknek. Az iskola hagyományápoló, néptáncos diákjai nem egyszer a nyugdíjasokkal együtt lépnek fel rendezvényeken. Most épül egy sószoba, de működik itt egy lelkiszoba is indiai klubbal.

Az iskola egyesületének (Szabó Lőrinc Ökoiskola Fejlesztését Támogató Egyesület) igen sokrétű céljai közt szerepel egyebek közt a látványpedagógia eszközeinek fejlesztése, a környezetvédelem, a háziállatok újszerű megközelítése, és nem utolsó sorban az alapvető emberi értékek oktatásának előtérbe helyezése.

Adományunkkal kettős célt szolgáltunk; szerettük volna elismerésünket és bizalmunkat kifejezni a nyíregyházi ökoiskola egyesületének, és rajtuk keresztül megsegíteni az ukrajnai háború menekültjeit, bajbajutottjait.

Arról, amit láttunk, meséljenek még a fotók.

 

Török Tünde

 

Nyíregyháza1

 
Nyíregyháza2

Nyíregyháza3

Nyíregyháza4

Nyíregyháza5

Nyíregyháza6

Nyíregyháza7

Nyíregyháza8

Nyíregyháza9

Nyíregyháza10

Nyíregyháza11

Nyíregyháza12

Nyíregyháza13

Nyíregyháza14

Nyíregyháza15

Nyíregyháza16

Nyíregyháza17

Nyíregyháza18

Nyíregyháza19

Nyíregyháza20

Nyíregyháza21

Nyíregyháza22

Nyíregyháza23

Nyíregyháza24