2012. május 25., péntek

Környezetvédelmi konferencia Siófokon


Megváltozott a Balaton viselkedése

Alapítványunk tagjai május végén részt vettek egy a Balatonnal kapcsolatos aktuális, köztük környezetvédelmi kérdéseket is feszegető konferenciasorozat első rendezvényén, ahol tudósok adtak arról számot, hogy alaposan megváltozott a Balaton viselkedése, és mire lehet számítani emiatt a jövőben. (A Magyar Hidrológiai Társaság, a Mérnöki Kamara és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szakembereknek és laikusoknak rendezett ingyenes rendezvénysorozat Keszthelyen és Balatonfüreden folytatódik a következő hónapokban.)

A rendezvényen felvetődött, hogy az ország szinte semmit sem költ a Balaton kutatására, holott fel kellene készülni arra, hogy pár évtized múlva növekszik a szárazság, ami kihathat az érzékeny, sekély víz üdülő-tóként való hasznosítására. 

Az ezredforduló óta átlag alatti mennyiségű csapadék hullott a Balatonra - kivéve a 2010-es évet -, és hatszor fordult elő, amire az 1921-óta zajló mérések óta korábban nem volt példa, hogy több vizet vesztett a tó, mint amennyi belekerült, vagyis negatívvá vált a vízmérlege - summázta a helyzetet Varga György, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet tudományos főmunkatársa. Szerinte aggodalomra ad okot, hogy az 1970-es évek óta jelentősen csökkent a vízgyűjtőkről tóba folyó víz mennyisége, és az évszázad végéig várhatóan 2-3 Celsius-fokkal emelkedik az éves középhőmérséklet.

Nováky Béla, a műszaki tudomány kandidátusa (MTA), a Nobel-békedíjas ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) értékelő jelentésének egyik szerzője azt mutatta be, hogy a Balaton életében 2000 előtt kisebb változásokat, periódusokat lehetet észlelni, az ezredforduló után azonban jelentősen megváltoztak a tó "belső törvényszerűségei", vagyis az éghajlatváltozás éreztetni kezdte hatását. Hangsúlyozta, nagy a bizonytalanság abban, hogy hogyan alakul a térség éghajlata a jövőben, és annak milyen hatásai lesznek, de fel kell készülni erre a bizonytalanságra is.

Egy uniós program (EULAKES projekt) előrejelzései szerint pár évtized múlva számottevően szárazabbá válthat a tó körüli éghajlat. 2015-2020-ig még nem várható jelentős változás, így van idő felkészülni, és addig kidolgozni a megfelelő vízgazdálkodási stratégiát.

A rendezvényen a balatoni nádas legfrissebb felméréséről, és annak eredményeiről Pomogyi Piroska, a téma szakértője számolt be, szót ejtve arról is, hogy a nádas esetenkénti túlzott védelme több helyen már ellehetetleníti a tóhasználatot.

Az előadásokból világossá vált, hogy elsőként a tudósoknak kell eldönteniük, milyen intézkedések szükségesek a Balaton-körüli vízgazdálkodásban, a civileknek pedig továbbra is nagy szerepük van a környezetvédelemben, és a változásokra való felkészülésben.

- tt - 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése