2025. szeptember 29., hétfő

Nyári kertlátogatás egy vegyszermentes kertben

 2025. június közepén a mosonmagyaróvári Zöldkör tagjai ellátogattak egy vegyszermentes kertbe egy tapasztalt házaspárhoz, akik már kb. 30 éve kertészkednek. A házaspár hölgy tagja részt szokott venni a Zöldkör találkozóin.  A család egy községben lakik a Kisalföldön és a házuk mögött található a kert. Miután mind a 12– en megérkeztünk, megkezdődött a kertlátogatás.

Tudásunkat az alábbiakkal bővíthettük:

Kérdésünkre, hogy mi a vegyszermentes gazdálkodás legfőbb jellemzője ezt a választ kaptuk: munka és munka. J  A kert mérete 4000 m2, melyből 2000 m2 a kukorica.

A kertészkedés az őszi talaj előkészítéssel kezdődik. Két éve szalmával takarják le a földet, kivéve a krumplit és a zöldséget. Szeptemberben - ahol már nincs termés - a szalma alól kiszedik a gazt, de a szalma marad télre a helyén. Ott ahol lebomlott tavasszal pótolják. A fehérrépát és a céklát csak a fagyok előtt szedik fel.

Ősszel, okt. végén, nov. elején idén lesz először ültetve borsó, így már áprilisban szedhető ( Provance-i édes). A fokhagymát (már nem külön ágyásba, hanem az ágyások szélére teszik, állítólag nem szereti a poloska ) A dughagymát is elültetik ősszel.

Vegyszermentes kertészkedés:

Tejes permetezést használnak gombásodás ellen mindenre. 4 l víz 1 l házi tej

Védőnövények: fokhagyma, (mert nem szeretik) büdöske, körömvirág (mert szeretik a poloskák, innen gyűjtik be)

Csigák ellen tojáshéj összetörve, szódabikarbóna.

Poloska: begyűjtés ill. mosogatószer, erős paprika, fokhagyma keveréke majd 1 l vízzel leforrázva, leszűrve, szóróflakonba téve. Abban a pillanatban jól működik, mert eltűnnek onnan.

Krumplibogár: a nagyokat szedegetik, amikor a kicsik megjelennek 1 kanál szódabikarbóna, 1 mk. mosogatószer 1 liter vízbe.  Virágzás után arra is jó a tejes permetezés gomba ellen.

Csalánlé készítés, ha sárga a levele a növényeknek. Az őszibarack nem szereti. De az idén sajnos a csalán is tetves volt, így tetű ellen már nem jó.

Ültetés: tavasszal a legelső a petrezselyem és a borsó. Azután jön a többi. A teljesség igénye nélkül: sárgarépa (Fertődi vörös), uborka (Mohikán), vajbab, fejteni való bab, cékla 3 turnusban (egész télen fogyasztható pl. turmixnak), batáta (nem kell mulcsozni, mert a levele beteríti a földet, akár süteménybe is fogyasztható) sárgadinnye ( az idén sajnos nem lett, mert valami megrágta) , kukorica, takarmány kukorica, nagydobosi tök, lufa tök, eper.

A gyümölcsfák sajnos pusztulóban vannak a fodrosodás miatt.

                                                                                                                                                                                 Tapasztalat, hogy most már egészen más kertészkedni, mint 5-10 évvel ezelőtt. Pl. a petrezselyem sem úgy viselkedett az idén, mint eddig sok éven keresztül. Mindenfélével próbálkoznak. Változtatnak a növények helyén, öntözésén folyamatosan figyelve a növények igényeit.

Fóliasátorban: legkorábban retek (neve: korai legjobb), saláta,

paprika ( palántázáskor a földbe őrölt tojáshéjat és csalánlevelet tesznek), jövőre paradicsom is itt lesz, mert az idén a nagy meleg miatt későn érett a tűző napon.

Öntözés: begyűjtött esővíz slaggal kivezetve az ágyásokba és házilag készített kút, melyet a szél működtet. A krumplit és a zöldséget feltöltik földdel és szükség esetén esővízzel vagy kútból nyert vízzel árasztják el a közöket.

Komposztálás: minden évben átforgatják, de van amikor a levágott fűnyesedéket halomban hagyják és tavaszra szépen lebomlik. Át kell rostálni és a fóliában a palánták alá is teszik.

Magfogás: saláta, petrezselyem, kömény, kapor, lestyán saját gyűjtés.

Palánta: Ahhoz, hogy májusban szép paprika palánta legyen már február végén el kell vetni a magot és meleg helyen tartani. Paradicsom: a kedvelt paradicsomot ősszel beletaposni a földbe és nagyon szépen kihajt tavasszal.

Házi készítésű gyógynövény szárító, mely sörös flakonokból készült. 3 nap alatt szárazra megszárítja a növényeket. Kamilla, cickafark, oregáno, menta, citromfű, körömvirág, majoránna.

A találkozó végén kóstolót kaptunk saját termesztésű növényekből készült ételből és italból.

                                                                                     Szöllősi Katalin

                                                                            M.M.ÓV.-i Zöldkör vezetője

Az alábbi képek, a látogatásunkkor készültek:













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése