2025. június közepén a mosonmagyaróvári Zöldkör tagjai ellátogattak egy vegyszermentes kertbe egy tapasztalt házaspárhoz, akik már kb. 30 éve kertészkednek. A házaspár hölgy tagja részt szokott venni a Zöldkör találkozóin. A család egy községben lakik a Kisalföldön és a házuk mögött található a kert. Miután mind a 12– en megérkeztünk, megkezdődött a kertlátogatás.
Tudásunkat az alábbiakkal
bővíthettük:
Kérdésünkre, hogy mi a vegyszermentes gazdálkodás legfőbb
jellemzője ezt a választ kaptuk: munka és munka. J A kert mérete 4000 m2, melyből 2000 m2 a kukorica.
A kertészkedés az őszi talaj előkészítéssel
kezdődik. Két éve szalmával takarják le a földet, kivéve a krumplit és a
zöldséget. Szeptemberben - ahol már nincs termés - a szalma alól kiszedik a gazt,
de a szalma marad télre a helyén. Ott ahol lebomlott tavasszal pótolják. A fehérrépát
és a céklát csak a fagyok előtt szedik fel.
Ősszel, okt. végén, nov. elején
idén lesz először ültetve borsó, így már áprilisban szedhető ( Provance-i
édes). A fokhagymát (már nem külön ágyásba, hanem az ágyások szélére teszik,
állítólag nem szereti a poloska ) A dughagymát is elültetik ősszel.
Vegyszermentes kertészkedés:
Tejes permetezést használnak gombásodás ellen mindenre. 4 l
víz 1 l házi tej
Védőnövények: fokhagyma, (mert nem szeretik) büdöske, körömvirág (mert
szeretik a poloskák, innen gyűjtik be)
Csigák ellen tojáshéj összetörve, szódabikarbóna.
Poloska: begyűjtés ill. mosogatószer, erős paprika, fokhagyma
keveréke majd 1 l vízzel leforrázva, leszűrve, szóróflakonba téve. Abban a pillanatban
jól működik, mert eltűnnek onnan.
Krumplibogár: a nagyokat szedegetik, amikor a kicsik megjelennek 1
kanál szódabikarbóna, 1 mk. mosogatószer 1 liter vízbe. Virágzás után arra is jó a tejes permetezés
gomba ellen.
Csalánlé készítés, ha sárga a
levele a növényeknek. Az őszibarack nem szereti. De az idén sajnos a csalán is
tetves volt, így tetű ellen már nem jó.
Ültetés: tavasszal a legelső a petrezselyem és a borsó. Azután jön
a többi. A teljesség igénye nélkül: sárgarépa (Fertődi vörös), uborka
(Mohikán), vajbab, fejteni való bab, cékla 3 turnusban (egész télen
fogyasztható pl. turmixnak), batáta (nem kell mulcsozni, mert a levele beteríti
a földet, akár süteménybe is fogyasztható) sárgadinnye ( az idén sajnos nem
lett, mert valami megrágta) , kukorica, takarmány kukorica, nagydobosi tök,
lufa tök, eper.
A gyümölcsfák sajnos pusztulóban vannak a fodrosodás miatt.
Tapasztalat,
hogy most már egészen más kertészkedni, mint 5-10 évvel ezelőtt. Pl. a petrezselyem
sem úgy viselkedett az idén, mint eddig sok éven keresztül. Mindenfélével
próbálkoznak. Változtatnak a növények helyén, öntözésén folyamatosan figyelve a
növények igényeit.
Fóliasátorban: legkorábban retek (neve: korai legjobb), saláta,
paprika ( palántázáskor a földbe
őrölt tojáshéjat és csalánlevelet tesznek), jövőre paradicsom is itt lesz, mert
az idén a nagy meleg miatt későn érett a tűző napon.
Öntözés: begyűjtött esővíz slaggal kivezetve az ágyásokba és
házilag készített kút, melyet a szél működtet. A krumplit és a zöldséget
feltöltik földdel és szükség esetén esővízzel vagy kútból nyert vízzel
árasztják el a közöket.
Komposztálás: minden évben átforgatják, de van amikor a levágott
fűnyesedéket halomban hagyják és tavaszra szépen lebomlik. Át kell rostálni és
a fóliában a palánták alá is teszik.
Magfogás: saláta, petrezselyem, kömény, kapor, lestyán saját
gyűjtés.
Palánta: Ahhoz, hogy májusban szép paprika palánta legyen már
február végén el kell vetni a magot és meleg helyen tartani. Paradicsom: a kedvelt paradicsomot ősszel
beletaposni a földbe és nagyon szépen kihajt tavasszal.
Házi készítésű gyógynövény
szárító, mely sörös flakonokból készült. 3 nap alatt szárazra megszárítja a
növényeket. Kamilla, cickafark, oregáno, menta, citromfű, körömvirág,
majoránna.
A találkozó végén kóstolót
kaptunk saját termesztésű növényekből készült ételből és italból.
Szöllősi Katalin
M.M.ÓV.-i Zöldkör vezetője
Az alábbi képek, a látogatásunkkor készültek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése