2024. április 18., csütörtök

Zöld Kör: A balatoni vízügy helyzete, feladatai, és miben segíthetnek a civilek?

 

Olyanokat is a klubba csábított az április másodikai Zöld Körünk, akiket nem szoktunk látni itt. A téma a Balaton vízgazdálkodása, nádasa, aktuális problémái voltak. Ezekről kifejezetten őszintén beszélt meghívott előadónk, a Balaton mederkezelője, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője, Kravinszkaja Gabriella.

Mesélt arról is, hogy miként hárítják el összefogással a veszélyforrásokat – illegális karókat, stégeket, hajók kikötésére vízbe dobott tárgyakat, stb. – a mederből. Az összefogás azért kell az önkormányzatokkal, vízi-polgárőrökkel, mert erre a feladatra se pénze, se eszköze nincs elég a vízügynek. Nagyban segítik munkájukat a civilek is a bejelentéseikkel nádirtásról, illegális feltöltésről, stéglezárásról, stb. (Közterületi partról induló stégbejárókat nem szabad lezárni a jogszabály szerint, hiszen a tómeder állami tulajdon, vagyis mindenkié!)

Előadónk adatokkal támasztotta alá, hogy aszályosodik a Balaton térsége, hiszen míg az ezredforduló előtt minden évben pozitív volt a tó vízmérlege – amióta mérik -, az utóbbi két évtizedben egyre gyakoribbá vált a negatív vízmérleg (ez utóbbi azt jelenti, hogy több víz párolog el, vagy kerül ki a tóból vízhasználat révén egy-egy évben, mint amennyi belejut csapadékkal és a befolyóin keresztül érkező vízzel.)

Szóba került az új Vízparti Terv is, amelynek jogerőre emelkedése előtt még lesz egy társadalmi egyeztetése is, és amely a következő évtizedekre meghatározhatja, miként alakul a Balatonpart beépítettsége, zöldterületei, sétányai.

Előadónk válaszolt a felmerülő helyi kérdésekre is, és arra biztatta a jelenlevőket, hogy segítsék a munkájukat, hiszen kevés az emberük: aki veszélyes tárgyat, elsüllyedt hajót, stéget, stb. lát a vízben, vagy nádirtást, illegális feltöltést észlel, az jelezze a balatoni kirendeltség elérhetőségein:

Tel: 06- 84/311-100, E-mail: bvk@kdtvizig.hu

                                                                                        

                                                                        Török Tünde 

                                                                       kuratóriumi tag






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése