2023. december 15., péntek

Újra adományoztunk a siófoki állatvédőknek

Nem éppen ideális időben, Luca napján szakadó esőben Kövecsesné Horváth Helga FÜB. tag társaságában, ismét meglátogattuk a Siófok határába található állatvédőket. 

Idén is a menhely vezetője Vörös Zsuzsanna fogadott minket, akinek alapítványunk képviseletében átadtunk a kutyaólok kibéléleléséhez 6 zsák ruhaneműt ( pokrócok, ágyneműk és törölközők) továbbá 60 kg. minőségi száraz kutyatápot, és 100.000.-Ft pénzadományt, melynek ismét nagyon örültek. 


Vörös Zsuzsa elmondta, hogy az állatmenhely területét kb. 10 évvel ezelőtt kapták használatra, amely előtte egy nagy szemétgyűjtő telephely volt, melyet ekkorra már deaktiváltak. Éppen ezért maga a telep egy völgyben, esős idő esetén nem igazán ideális helyen található, mivel minden csapadékvíz a környékbeli dombokról ( ide van elásva a szemét) idefolyik hozzájuk. Ahol nincs lebetonozva, mindenhol sár és felázott talaj található. Ezt alátámasztva nekünk is sikerült megsüllyednünk az adományokat szállító autónkkal, és csak az ott dolgozó önkéntes segítők hathatós közreműködésével tudtunk elindulni hazafelé. 

Továbbá elmesélte, hogy a szeméttelep központi épületét nagy szerencséjükre egy éppen az idekerülésükkor aktuális pályázat megnyerésével teljesen korszerűvé sikerült átalakítaniuk, amiből leszigetelték, kibővítették az épületet. Sőt, hőszivattyús fűtési technológiával, az azt majdnem teljesen költségmentessé kiszolgáló napelemekkel is ellátták. A rezsiválság bekövetkeztéig, picit több mint havi 20.e Ft-ból meg tudták oldani a fenntartását.  Ez az összeg a rezsiválság és az Eon Áramszolgáltatótól a MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez átkerült szolgáltatásuk miatt, csak ennél az épületegyüttesnél több mint tízszeresére nőtt havi 200.-e.-Ft fölötti összegre. Ez annak is köszönhető, hogy a napelemek által előállított áram visszavásárlásának rendszerét átalakították, megszűntették, és a mai napig nem tudnak ezzel a régi jól bevált módszerrel élni.

Ekkor kellett megszűntetniük azokat a fagyasztóládákat is, amelyben tárolták az általában adományokból kapott és feltöltött fagyasztott húskészleteket. Ezek feldolgozása nagyban segítette az állatok etetésének költségét, mert jól kiegészítette a száraztápos ellátásukat.

Jelenleg csak egy fagyasztóládát tudnak működtetni, amelybe az elpusztult állatokat kell tartaniuk addig, míg a szerződött szállító cég el nem viszi egy fehérjefeldolgozó üzembe, ugyanis megszűnt a dögkutakba való elhelyezés rendszere. A Siófoki Önkormányzattal kötöttek egy olyan szerződést, mely szerint a közterületeken elpusztult állatok összeszedését is ők intézik, és tárolják elszállításig, az említett fagyasztóládájukban.

Zsuzsanna megmutatta nekünk azt az épületrészt is amelyet infrapanellekkel tudnak csak fűteni, ugyanis az idős és beteg, műtött állatok, vagy kistestű benti kutyafajták téli időszakban csak itt tarthatók. Ezen épületrészre egy harmadik áramszolgáltatóval kellett szerződést kötniük, aki a világpiaci áram árak szerinti elszámolást alkalmazza feléjük. Ez annyit jelent, hogy amikor nagyon magas volt az áramdíj a világpiacon náluk is a többszörösére emelte, majd szerencsére csökkentette is amikor azok mérséklődtek. Tehát így teljesen kiszámíthatatlanná, előre tervezhetetlenné vált számukra, hogy mikor mennyit kell majd fizetniük.

Új jelenségként említést tett arról is, amely főleg a belső somogyi területekre jellemző, hogy az emberek mielőtt bármi más megoldást próbálnának keresni a kutyájuk elhelyezésére, ( pl. rokonoknak adni, szomszédba elajándékozni, stb.)  rögtön hozzájuk hozzák őket. Ezen esetek többségében azért vállnak meg az emberek az állataiktól, mert már nem tudják etetni őket, és ha betegek lesznek nincs pénzük a gyógykezelésükre. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több felelős kutyatartó is megjelent, akik nagyon gondosan megtervezve visznek el csak tőlük kutyusokat.

Köszönjük szépen azoknak akik részt vettek a menhely részére elszállított ruhaneműk összegyűjtésében, szétválogatásában és azoknak is, akik  pénzadománnyal támogatták alapítványunkat, hozzájárulva ahhoz, hogy az állatvédők részére minden évben  egy csekély anyagi hozzájárulást tudjunk adni.

                                Lakatos László

                                 kuratóriumi tag

       Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú AlapítványNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése