2022. június 9., csütörtök

Alapítványunk is segített a nagykőrösi Anita Állatmentő Egyesületnek!

Alapítványunk is segített a nagykőrösi Anita Állatmentő Egyesületnek

 

Egy nagykőrösi Állatmentő Egyesület kért sürgős segítséget a Facebook-on keresztül, mely hozzánk is eljutott.

Az egyesület elnöke és motorja Martinovics Anita kétségbeesett levélben az írta, hogy elfogytak a tartalékaik és már csak az adományozók jóindulatában bízik.

A levél után felvettem a kapcsolatot az egyesület elnökével és elnök helyettesével Malicskóné Líviával is, akik kérésünkre minden szükséges engedélyt és igazolást elküldtek arról, hogy egy engedélyezett, minden követelménynek megfelelő állatmenhelyről van szó. Ezt követően a kuratóriumunk egybehangzóan megszavazott 200.000.-Ft pénzadományt az egyesületnek.

A pénz átadására 2022.06.06.-án került sor Nagykőrös külterületén egy erdős környezetben található menhelyen, ahova az alapítvány képviseletében Lakatos Leventével érkeztünk meg. Aki nem járt még itt csak segítséggel tud idetalálni, mivel eléggé távol található a lakóterülettől, és több kilométert kell még egy erdőben földutakon kanyarogni a menhelyig. Sajnos nincs kitáblázva sehol sem.

 

Kellemesen csalódott az emberekben

A menhelyen Martinovics Anita, továbbá egy állandó férfi alkalmazott, körülbelül száz felnőttkutya, és 30 kölyökkutya fogadott minket.

Anita készségesen körbevezetett bennünket, és közben elmondta, hogy nagyon kellemesen csalódott az emberekben. A felhívása hatására nagyon sokan küldtek pénzt, még külföldről is, így most több hónapra biztosított a fennmaradásuk. Arról is mesélt, hogy ő általában problémás, beteg kutyusokat szokott kimenteni, többnyire rendőri segítséggel különböző helyekről. Mivel legnagyobb problémák Borsod megyében tapasztalhatók, a kutyák zöme is innen származik. Ebből adódóan jelentős az üzemanyagköltsége, mert ilyenkor alkalmanként 400 km kell autóznia a kutyusokért.

A kutyák élelmezése mellett a legnagyobb kiadásokat az állatorvosi költségek jelentik, amely havi szinten 1 millió Ft körül szokott alakulni. Anita azt is elmondta, hogy egy felnőtt szuka ivartalanítása 50 ezer Ft-ba kerül, igaz ezért a ceglédi központú állatorvosi klinika 0-24 órában fogadja az ellátásra szorult állatokat.

Amikor tehetik folyamatosan fejlesztenek. Ha marad rá pénz, akkor új kenneleket is építenek. Fejlesztések nélkül a havi kiadásaik 2 millió Ft körül szoktak alakulni.

 

Rosszak a külföldi tapasztalatok

Kérdésemre Anita elmondta, hogy azért nem engedi a kutyáit külföldre örökbe fogadni, mert nagyon rosszak a tapasztalatai. Más menhelyeken, amelyeket főleg külföldiek támogatnak és ahol a befogadott állatok külföldre kerülnek, 40 kutya közül jó ha 3-4 kutyával el tudnak számolni, a többit már utólag nem lehet felkutatni. Azt, hogy ennek mi az oka, és hova kerülnek ezek a kutyusok, csak feltételezni lehet. Anita, mint mesélte, hallott olyanról is, hogy állatkísérletekhez és kínai konyhapultokra kerültek ezek az állatok.

A nagykőrösi állatmentő egyesületben a kutyákkal egy alkalmazott éjjel nappal együtt él. Alkalmanként hozzájuk is járnak önkéntesek kutyákat sétáltatni. A kölyök állatokat szinte azonnal elviszik, az idősebbekkel már más a helyzet.

Anita elmondta, ő nagyon komolyan veszi azt, hogy az örökbefogadó gazdik tényleg megfelelően tartják-e a tőlük elvitt jószágokat, ezért több esetben előre meggyőződik arról, hogy odaadható-e a kutyus a jelentkezőnek. Sajnos többször előfordult már olyan, hogy vissza kellett hozni egy állatot a nem megfelelő tartási körülmények miatt.

Összegezve a tapasztalatainkat annyit mondhatunk, egy rendezett területen gondosan ápolt és tartott kutyusokkal és két fanatikus állatimádó emberrel ismerkedtünk meg, akik számára a család nem otthon, hanem a menhelyen található.

 

                  Lakatos László

Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány
                 alapítványi kurátor

 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése