2022. április 23., szombat

2022. április 22. Fonyódi szemét-sztori

Az elmúlt hónapokban megtapasztaltuk, milyen szemét dolog kideríteni, ki az illetékes illegális szeméthalmok eltüntetésében.

Van aki szerint egy éve, van aki szerint már több éve éktelenkedtek azok a szeméthalmok az M7-es autópályáról a fonyódi Lidl áruházhoz vezető út mindkét oldalán, ami miatt lépésekre szántuk el magunkat (ld. a fotókat).

A közelmúltban észleltük, hogy nagyrészt sikerrel zárult az alapítványunk több hónapos küzdelme a szégyenfolt felszámolásában. A szeméthalmok javarészt eltűntek az út széléről, látványuk nem borzasztja már az arra közlekedőket, de az öröm nem lehet teljes, mert az utat keresztező földút szélén, és az árkok, fák tövében maradt még begyűjteni való.

 

Miből állt a küzdelmünk?

Nekiálltunk kideríteni, ki a felelős a lelkiismeretlen, beazonosíthatatlan emberek szemetelésének begyűjtéséért. Felajánlottuk a segítségünket is. Mivel mindenféle, építési törmeléket is tartalmazó, szakadt zsákos szeméthalmokról és az úttól távolabb is szétszóródott szemétről volt szó, zsákokat és elszállító kocsit kértünk a tervezett akciónkhoz.

Kezdtük az önkormányzatnál, de jött a levél, hogy ők nem illetékesek, sőt már tavaly nyáron jelentették a dolgot a somogyi kormányhivatalnak, de nem történt semmi. Megkerestük a közútkezelőt országos és megyei szinten, fotókat is küldve. Jött a válasz, hogy ők sem illetékesek. No de az út szélén is vannak kupacok! – akadékoskodtunk újabb kört futva. Jött a válasz, amiből csak sejtetni lehetett, hogy elismerik, az úttól valahány méterig, mégis illetékes a közútkezelő. Azonban a hulladékok zöme messzebb esett.

A közútkezelő elküldte az érintett, beépítetlen külterület tulajdoni lapját, amin több mint féltucatnyi magántulajdonos szerepelt. Őket kéne felszólítani? De kinek? - sorjáztak a kérdések.

 

A kormányhivatal lassan, de válaszolt 

Idén február 7-én írtunk a megyei kormányhivatalnak, a kornyezetvedelem@somogy.gov.hu-ra küldve levelünket fotókkal, tulajdoni lappal, és minden begyűjtött információval. Kértük segítsenek a probléma megoldásában. Legalább mondják meg, ki az illetékes, ha nem ők. Semmi válasz. 30 nap eltelte után, március elején küldtünk újabb levelet friss fotókkal, bemutatva, hogy nem történt semmi.

Március 21.-én, másfél hónap elteltével válaszolt a kormányhivatal, miszerint hatósági ellenőrzést tartottak a helyszínen. „A Kormányhivatal a tényállás további tisztázását követően megteszi a hatáskörébe tartozó szükséges intézkedéseket” – közölték.

Megtörtént a csoda. A szemét javarészt eltűnt, bár nem kérte senki az alapítványunk felajánlott közreműködését. Nem tudjuk, végül ki szállíttatta el a szemetet, de talán volt benne szerepünk, hogy megtörtént, és még maradt feladatunk a környezetszennyezés teljes felszámolásában.

Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány (TT.)

Szemét1

Szemét2

Szemét3

Szemét4

Szemét5

Szemét6