2020. november 10., kedd

2020. november 5-én pénzadományt vittünk a Lea Otthonba

Bántalmazott anyákat, gyerekeket is befogadó, ezért nyilvános címmel, és utcáról látható felirattal nem rendelkező családok átmeneti otthonával vettük fel a kapcsolatot személyesen 2020. november 5-én.

 

Az alapítványunk 200 ezer forintos pénzadományát Varga-Hegyi Eszter intézményvezető vette át, aki körbe is vezette csapatunkat (Dörnyei Kati, Lakatos Laci, Török Tünde), bemutatva az anyaotthont.

Elmondta, 40 férőhelyük van, amire hosszú a várólista: jelenleg 20 család vár a bejutásra.  A felszabaduló helyek száma és az esetek sürgőssége alapján döntenek arról, kit fogadnak be a listáról. Elsőbbséget élveznek a bántalmazottak, utcára kerülők, a bajba került várandós, illetve első gyermekes lányok, anyák, akik maximum másfél évet tölthetnek itt.

A 15 éves, a Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye fenntartása alá tartozó, országos befogadású intézmény 7 éve működhet kifejezetten családok befogadására tervezett épületben, kulturált körülmények között. A ház 19 lakóegységgel, közösségi térrel, belső játszóudvarral, mosókonyhával, oktató- és játszóhelyiségekkel, számítógépekkel rendelkezik, és még egy kis saját kápolnája is van.

Varga-Hegyi Eszter beszámolója szerint 8 szakmai munkatárs segíti a családok életét, hetente egy-egy alkalommal pedig pszichológus, jogász, karbantartó és gyógypedagógus is részt vesz ebben a munkában. Önkénteseket is fogadnak, főként gyermekfelügyeletre és programok szervezésére. Jelenleg egy önkéntes baba-mama jógával egészíti ki az otthon fejlesztő- és kulturális programjait.

Nőtt a bántalmazó helyzetből kilépni merő anyák száma

Megtudtuk, az utóbbi két-három évben a korábbi 30 százalékról közel 50 százalékra nőtt a bántalmazások elől menekülő befogadottak aránya. Ez az otthon vezetője szerint nem a bántalmazások számának növekedését jelzi, hanem azt, hogy ma már bátrabban ki mernek lépni ezekből a helyzetekből az anyák.

A lomnak bizonyult adományok elszállíttatása sokba került

Már a nágocsi anyaotthonban történt látogatásunkkor is szembesültünk azzal, amivel itt, hogy azért nem kér a ruhaadományokból többet egy-egy rászoruló intézmény, mert az adományozók körül sokan összekeverik az adományozást a lomtalanítással. Varga-Hegyi Eszter elmondta, korábban több mint 80 ezer forintjukba került az a konténer, amivel a használhatatlan ruhákat elszállíttatták, és komoly gondot okozott a szükségleteiken felüli ruhák továbbadása is. Természetesen sok egyéb mellett szükségük van időnként újabb ruhaadományokra, de már megvannak azok a partnereik, akiktől fogadni merik ezeket.

Aki többet szeretne megtudni a Lea Otthonról, az látogassa meg a közösségi oldalát: Lea Otthon Facebook oldal, és olvasgassa a hajdani lakók beírásait is.

Adományok az otthonnak

A mosógépek a sok használattól különösen gyorsan amortizálódnak. Jól jönnek a tartós élelmiszerek, tápszerek, bébiételek, tisztító- és mosószerek, pelenkák, hámozható gyümölcsök. Az adományokról a leaotthon@gmail.com e-mail címen, vagy a 06-20/929-7809-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Az otthon bankszámlaszáma: 10702105-47120804-51100005, a Leány Anya Gyerek Alapítványon keresztül pedig az adónk 1%-ával is segíthetjük az intézmény munkáját.

Török Tünde

 

Adományozás 

Játszótér
Tábla